Tesirsiz Parçalar (İnceleme)


Tesirsiz Parçalar İnceleme
Ali Lidar’ın yazdığı Tesirsiz Parçalar adlı kitabı incelememin sebebi: İyi bir yazar olma hayalini taşıyan biri olarak çok okuyan bir yazarın nasıl yazdığını, neler yaşadığını öğrenebilme isteği aslında. Bu kitabı yaklaşık 2 yıl önce okumama rağmen “büyük kederler küçük öyküler” adlı kitabın incelemesini yaptıktan sonra yazarı bir daha dinlemek istemem ve siz İncetezat okurlarına bu kitabı da tanıtma fırsatını yakalamam da diğer sebepler arasında sayılabilir.

Ali Lidar-Tesirsiz Parçalar

Yazarın Adı: Ali Lidar
Yayınevi: İthaki
Yayın Tarihi: Ekim 2017
ISBN: 978-605-375-540-1

“Tesirsiz ne kadar söz varsa ruh cebimde biriktirdim ki zaten ben küçükken de meraklıydım suya yazılar yazmaya.”

Ali Lidar

Tesirsiz Parçalar’ın Konusu: Acı, aşk, hüzün, keder, parklar, dertler… kısacası Ali Lidar’ın gözlemlediği hayattan kesitler deneme türü olarak karşımıza çıkmakta. Tabi bu türler yazarın mürekkebinden çıkarken usta yazarların kitabındaki kahramanlar da bizi karşılıyor. Jerome David Salinger’in “Çavdar Tarlasında Çocuklar” adlı eserindeki kahramanı Holden Caulfield’dan Türk edebiyatının en usta yazarlarından biri sayılan Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ındaki Selim Işık’a kadar…

Kitabın kendi içindeki yeri ve önemi hakkında konuşacak olursam: Ot, Kafa gibi dergilerde yazı yazmak gibi hayallere sahip biri olarak deneme türünde kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu denemelerin sonunu da şiirle birleştirip yazıyı sonlandırıyorum. Ali Lidar ise hem şiir hem de deneme türünde eserler verdiği için kendimi geliştirme açısından onun kitaplarının kalemime yararı olabileceği düşüncesindeyim. Bu sebeple kitabın benim için önemi daha da büyük oldu. Siz okurlar da kaleminizi daha da sağlamlaştırmak isterseniz buyurun… Tesirsiz Parçalar sizi bekliyor.

Yazarın Özgeçmişi:
Ali Lidar Eskişehir doğumlu öğretmen ve yazardır. Eskişehir Üniversitesinde Felsefe Öğretmenliği bölümünden mezun olmuş ve Anadolu Lisesinde öğretmenlik yapmaktadır. Yaşamı hakkında çok fazla konuşmayan Ali Lidar tam bir Eskişehir hayranıdır. Ayrıca Küçük Prens kitabına olan ilgisini okulunda sergi açması ve ileride Eskişehir’de Küçük Prens müzesi kurmak istemesinden anlayabiliyoruz. Ali Lidar’ın ilk kitabı olan Tesirsiz Parçalar kitabının kapağında yer alan arabanın Plakası merak uyandırmış onun için 26 ŞRT 26 plakasını şu şekilde anlatmıştır; ŞRT Şirintepe anlamına gelirken 26 da Eskişehir tutkusundan kaynaklı bir seçimdir. 5 Çocuklu bir ailede büyüyen Ali Lidar Şeker Fabrikasında çalışan işçi bir babanın çocuğu için genç yaşta çalışmaya başlamış. Bunun yanı sıra İnsomnia hastası olan yazar bu hastalığı ile zaman içinde barışmıştır. Kitaplarında kullandığı üslubu ve dili bakımından kendini diğer yazarlardan ayrı bir özelliği ile öne çıkarmaktadır. Kitap okuma aşığı bir yazar olarak İlhan Berk, Oğuz Atay ve Murat Menteş gibi yazarlardan etkilendiği söylemiştir. Calvino ve Perec’den ise daha fazla etkilenmektedir. Lidar şiirlerini sohbet havasında yazar, dile dökülmesi kolay olmayan şeyleri kolaylıkla anlatabilmesi, yazdıklarında herkesin kendinden bir parça bulabilmesi günümüzün en sevilen yazarlarından olmasını sağlamıştır. (https://kidega.com/yazar/ali-lidar-094661)

Tesirsiz Parçalar’ın Özeti: Ali Lidar’ın hayattaki gözleminin mürekkebine yansımasıyla oluşmuş bu kitap aşkı, hasreti, derdi, kederi… kısacası insanı anlatıyor. Tabi… bunun yanında Ali Lidar’ın sosyoloji okuyup çalıştığı yıllarda çevresindeki insanlardan dinlediği hayatlar da bu kitabı diğer kitaplardan ayırıp bize camı çatlamış bir pencereden acı hayatın manzarasını sunuyor. Bu küçük örneğin yanı sıra Bukowski, Oğuz Atay, Jerome David Salinger gibi yazarlar da bize okurken eşlik ediyor. Susmanın ne demek olduğunu, neden bağırıldığını, şu hayatın insanlara neler yaşattığını bizlere hatırlatıyor. Kısacası şu içinde bulunduğumuz ve varlığını bile unuttuğumuz hayat, yazarın penceresinden bizlere tekrar anlatılıyor.

Kitapta kullanılan dile gelecek olursam, serbest bir şekilde yazılmış olup okuyucular tarafından rahatça anlaşılacak şekildedir.


Like it? Share with your friends!

Batuhan Ulaş
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olup şu an avukat olarak çalışıyorum. Mesleğimden ziyade edebiyata daha meraklıyım. Edebiyatın insanı insan yapan değerlerden biri olduğunu düşündüğüm için bu sitedeyim.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir