Yazar Bülent Özdemir ile yaptığımız söyleşi ile sizlerle birlikteyiz. Yeni kitabı “hiç ve her şey” kitabını okumadıysanız tavsiye ederiz. İsterseniz hemen bu güzel söyleşiye geçelim.
Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz? Bülent Özdemir kimdir?
1972 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunuyum, tüm eğitim ve iş hayatım İstanbul’da geçti. Çocuklarım var ve dış ticaretle uğraşıyorum.
Edebiyata giriş maceranız nasıl başladı?
Üniversite döneminde başlayan bir süreç edebiyat. Ve tabiî ki okumakla devam eden uzun bir süreç.
Yeni kitabınız “Hiç ve Her Şey” hakkında neler söylemek istersiniz?
Farkına vararak bir şeyleri dert edinerek yaşamak sıkıntılı bir süreç. Hele ki savaşların, göçlerin, şiddetin ve adaletsizliğin ayyuka çıktığı dünyada daha da bir sıkıntılı. Ve siz farkına vardıkça dünya daralan bir çembere dönüşüyor. Ve çember daralmaya başladıkça farkına vardığınız ve size sıkıntı veren ne varsa onlarla daha da yakın temasta olmak zorunda kalıyorsunuz. Ben bunu kader olarak tanımlıyorum. İçinden çıkması yasak ve farkında olarak yaşaması zorunlu bir kader. Hiç ve Her Şey işte tam da bu kaderi anlatıyor.
Okuduğunuzda sizi en çok etkileyen kitap hangisiydi ve ne şekilde etkilendiniz?
Tutunamayanlar‘dan başlayıp, Huzur‘la devam eden, Bir Tereddütün Romanı’ndan geçip Tatar Çölü‘nde sıcağı ve susuzluğu hissettiren, sonra Swann’ların Tarafı ile de kendine döndüren bir Bocurgat desem yeterli olur mu?
Sizi en çok etkileyen kitap kahramanı kimdir?
Olric
Yazmak konusunda motivasyon kaynağınız nedir?
Bu çemberin içinde çok fazla motivasyon aramaya gerek kalmıyor açıkçası. Gördüğünüz duyduğunuz ve düşündüğünüz her şey sizi bir şeyler yapmaya zorluyor. Yazmak da bunun bir parçası sadece.
Hayatınız bir film olsa müziği ne olurdu?
Rodrigo’nun gitar konçertosu olurdu sanırım.
En sevdiğiniz ve en çok kullandığınız cümle nedir?
Hayırlısı olsun!
Fırsatınız olsaydı bütün insanlara okutacağınız kitap hangisidir?
Aynaya bakıp kendilerini okutmak isterdim ama bu fırsatın ötesinde bir hayal. Yok ille de kitap okumaları için bir kitap ismi vermem gerekse, Marcell Proust’un Swann’ların Tarafı ile başlayan 7 kitaplık serisi derdim.
Hayatta en heyecanlandığınız an hangisiydi?
Farkına vararak yaşamaya başladıktan sonra, heyecan, sevinç, mutluluk, üzüntü gibi kelimelerin anlamlarını sorgulamaya başlıyor insan. Ve anlamsız gelen kelimeler oluyor bunlar. Heyecan da bunlardan birisi. Ama yine de çocuklarımın her birinin doğum anı belki heyecan olarak tanımlanabilir.
Türk ve dünya edebiyatından en beğendiğiniz yazar kimdir?
Dünya edebiyatından Rilke ve Marcell Proust, Türk edebiyatından da Ali Ural ve Ahmet Hamdi Tampınar diyebilirim. Bu liste daha da uzar aslında ama ikişer isimle yetinmem gerek sanırım.
Gerçekleşmesini istediğiniz en büyük hayaliniz nedir?
Çemberin olmaması. Bir kaderi olmadan yaşamak.
Mezar taşınıza ne yazılmasını isterdiniz?
Kıyamet koptuktan sonra çok önemi var mı ki nerde ne yazdığının?
Yazmayı amaç edinmiş okuyuculara yazarlık yolunda ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Hiçbir şeyi boş geçmemeleri gerek öncelikle. Öncelikle kendilerini. Tasavvufta camdan bakmayın derler çünkü camdan bakınca başkalarını görür insan. Aynaya bakmayı tavsiye ederler ki kişi kendini görsün. Ama bunun biraz daha ilerisi var bence. Aynaya bakmaya öylesine çok alışınca insan kime baksa aynada kendini görüyor. Farkında olarak yaşamaları gerek yedi kat gök ve yedi kat yerde ne varsa yazarı şairi ilgilendirir çünkü. Ve tüm bunları edebiyat haline getirebilmeleri için de iyi bir usta bulmalarını tavsiye ederim. Çünkü edebiyat bir gelenek işi, usta çırak işi.
Okurlara önerebileceğiniz 3 kitap hangileridir?
Şiirde; Rilke’nin Duino ağıtları.
Romanda; Marcell Proust’un tüm kitapları.
Denemede; Ali Ural’ın tüm kitapları.
Ayrıca eklemek istediğiniz bir husus var mı?
Aslında bütün hususları kitabımda belirttim. Teşekkür ederim.
*Söyleşimizi bir hatırlatma ile bitirelim. Hiç ve herşey kitabı, 9-17 Şubat tarihleri arasında Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Üsküdar Kitap Fuarı, Şule Yayınları standında satışta olacaktır.
Hiç içinde gizli herşeyi aynalarda görebilmek dileğiyle …. kitabınızın yolu açık olsun