Bugün Tüyap Kitap Fuarı gezimizden bahsedeceğim. İstanbul’da yaşıyor olmama rağmen ilk defa gittim bu fuara. Benim gibi ilk defa gidecek olanlar için ulaşım imkanlarından başlayarak anlatmak istiyorum. Beylikdüzü’nde bulunan Tüyap fuar alanına en hızlı ve kolay gitmenin yöntemi metrobüs. Özellikle de benim gibi Anadolu yakasından gidecekseniz yol uzaklığı ve trafik sebebiyle özel araç ya da başka bir yöntem denemenizi asla tavsiye etmem.
Bir saati aşan metrobüs yolculuğunun ardından Beylikdüzü son durakta inerek Tüyap’a ulaştım. Açılış günü olması sebebiyle tüm girişlerde uzun kuyruklar vardı. Eğer öğrenci, öğretmen ya da emekli iseniz bunlara dair herhangi bir resmi belge göstererek fuara ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Diğer ziyaretçiler ise 8 TL karşılığında girişten bilet temin ederek girebilmekte.
Fuar alanı çok büyük olduğundan aradığınız yayınevi standını bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle giriş ve danışma noktalarında bulunan etkinlikler listesinin ve yayınevi isimlerinin bulunduğu krokiyi almanızı tavsiye ederim.
Salonlar ve stantlar kültür kitapları, sınava hazırlık kitapları, uluslararası katılımcılar gibi kategorilere ayrılmış. Bu da gezerken işimizi kolaylaştıran ve vaktimizi daha verimli kullanmamızı sağlayan güzel bir durum. Vakit demişken, fuarı ziyaret etmek isteyenlere bir önerim de bu konuda. Eğer fuarın tamamını dolaşmak, etkinliklere katılmak istiyorum diyorsanız mutlaka öğleden önce gitmelisiniz fuara. Çünkü hem yol uzaklığı hem de 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun standının bulunduğu fuarı dolaşmak oldukça vaktinizi alacak.
Fuar sonuna kadar hergün panel, söyleşi, şiir dinletisi gibi farklı etkinlikler ve imza günleri düzenlenmekte. Bu nedenle gitmeden önce buradan etkinlik listesini incelemeniz faydalı olabilir.
Birçok kişinin merak ettiği başka bir konu da kitap fiyatları. Fuarda her yayınevi %20 ila %40 arası farklı oranda indirimler yapıyor. Ancak genel olarak internetten satın alacağınız fiyatlardan daha uygun olmuyor, hatta bazı yayınevlerinin fiyatları daha da yüksek olabiliyor(özellikle kültür kitaplarında durum böyle). Ancak fuarda yüzlerce yayınevi olduğundan aklınızdaki tüm kitapları aynı anda görme ve inceleme şansı yakalıyorsunuz.
Ayrıca çok sayıda olmasa da 6-7 adet sahafın bulunduğu “sahaflar sokağı”nda eski ve antik kitaplar, plaklar, efemera ve kartpostallar da bulabilirsiniz.
Son olarak bu hatırlatmayı da ekleyelim; fuar, 18 Kasım Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecek. Diğer günlerde ise, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında fuar ziyaret edilebilecek.
Adresi: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Cumhuriyet Mahallesi Eski Hadımköy Yolu Caddesi 9/1, 34500 Büyükçekmece, İSTANBUL
0 Yorum