Kujo Kitap İncelemesi


Orijinal İsim: Cujo
Kitabın Yazarı: Stephen King
Yayınevi: ALTIN KİTAPLAR
8.Basım Nisan 2020
Çevirmen: Oya Çakır

Kujo adlı kitabı incelememin sebebi: Korku üstadı denilince akla gelen Stephen King’in karanlık ve gizem dolu dünyasına geç de olsa gelmek istemem diyebilirim. Evet, geç kaldım ama bütün kitaplarını okuyarak en azından yaşayan bir efsaneden feyz alıp ileride yazacağım kitabıma da bir katkıda bulunur düşüncesini de göz ardı edemedim.

Kujo’nun konusuna gelecek olursam, Maine Eyaletindeki Castle Rock Kasabasında yaşayan Trenton ailesinin vahşi bir canavarla yollarının çakışması diyebilirim. Tabi bu canavarın aynı zamanda kasabalılara yaşadığı dehşeti de saymadan geçemeyeceğim.

Kitabın kendi alanı içindeki yeri ve önemi: Eğer kitap yazmayı ve özellikle korku kitabı yazmayı düşünüyorsanız Stephen King’in ayrıcalığı saymakla bitmez. Her ne kadar Hayvan Mezarlığı, O, Yeşil Yol, Kara Kule serileri gibi sinemaya uyarlanan ünlü kitaplarla beraber Kujo’da aynı üstadın kaleminden çıktığı için şahsımca aynı yere ve öneme sahip. Özellikle kaleminizi karanlık bir şekilde yazmaya kararlıysanız karanlığın efendisiyle tüm kitaplarında tanışın, derim.

Yazarın Hayatı: Genellikle gerilim ve korku türünde eserler vermiştir. Kitaplarının çoğu Türkçeye de çevrilmiştir. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories’e yapmıştır (1967). Kendisini tekrar ettiği gerekçesiyle 2002 yılında yazarlığı bıraktığını açıklamıştır.[1] Ancak bu açıklamadan sonra birçok yeni eser vermiştir. King’in en son romanı 2019’da yayımlanan The Institute’dür. Kitaplarının çoğu memleketi Maine’de geçer. Şu ana kadar Bram Stoker Awards, Dünya Fantezi Ödülü, British Fantasy Society Awards ve PEN America Literary Awards gibi prestijli ödülleri almıştır.

Türkiye’de Yayımlanmış Romanları:
Göz (Carrie)
Korku Ağı (Salem’s Lot)
Medyum (The Shining)
Mahşer(The Stand)
Çağrı (The Dead Zone)
Tepki (Firestarter)
Kujo (Cujo)
Christine
Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary)
Ceset (The Body)
Ateş Yolu (Roadwork)
Azrail Koşuyor (The Running Man)
Uzun Yürüyüş (The Long Walk)
Ejderhanın Gözleri (The Eyes of the Dragon)
Sadist (Misery)
Şeffaf (The Tommyknockers)
Hayatı Emen Karanlık (The Dark Half)
Ruhlar Dükkanı (Needful Things)
Oyun (Gerald’s Game)
Dolores Claiborne
Uykusuzluk (Insomnia)
Falcı (Thinner)
Çılgınlığın Ötesi (Rose Madder)
“Yeşil Yol” roman dizisi (The Green Mile)
Yaratık (Desperation)
Kemik Torbası (Bag Of Bones)
Maça Kızı (Heart In Atlantis)
Yüzyılın Fırtınası (Storm Of The Century)
Tom Gordon’a Aşık Olan Kız (The Girl Who Loved Tom Gordon)
Rüya Avcısı (The Dreamcatcher)
Buick 8 (From A Buick 8)
Cep (Cell)
Bir Aşk Hikâyesi (Lisey’s Story)
Duma Adası (Duma Key)
Düzenleyiciler (The Regulators)
Yüzyılın Suçlusu (Blaze)
Colorado Kid
Kubbe’nin Altında(Under the Dome)
Gece Yarısını Dört Geçe (Four Past Midnight)
O (It)
Sis(Skeleton Crew)
Kurtadam’ın Döngüsü (Cycle of the Werewolf)
22/11/63 (11/22/63)
Eğlence Parkı (Joyland)
Doktor Uyku (Doctor Sleep)
Holly Gibney I:Bill Hodges Üçlemesi I: Bay Mercedes (Mr Mercedes)
Diriliş (Revival)
Holly Gibney II:Bill Hodges Üçlemesi II:Kim Bulduysa Onundur (Finders Keepers)
Kabuslar Pazarı (The Bazaar of Bad Dreams)
Holly Gibney III:Bill Hodges Üçlemesi III:Son Nöbet (End of Watch)
Uyuyan Güzeller (Sleeping Beauties) (Oğlu Owen King ile beraber)
Holly Gibney IV: Yabancı (the Outsider)
Kuşku Mevsimi (Different Seasons)
Türkiye’de yayımlanmış hikâye derlemeleri
Hayaletin Garip Huyları (Night Shift)
Sis (Skeleton Crew)
Gece Yarısını Dört Geçe (Four Past Midnight)
Rüyalar ve Karabasanlar (Nightmares and Dreamscapes)
Rüyalar ve Karabasanlar 2 (Nightmares And Dreamscapes)
Rüyalar ve Karabasanlar 3 (Nightmares And Dreamscapes)
Karanlık Öyküler (Everything’s Eventual)
Karanlık Çökünce (Just After Sunset)
Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece (Full Dark, No Stars)
Kâbuslar Pazarı (The Bazaar of Bad Dreams)
If It Bleeds

Kitabın Özeti: Maine Eyaletine bağlı Castle Rock kasabasında Frank Dodd’un ölümünün ardından yıllar geçmiş olmasına rağmen büyükler, geceleri onun hayaletinin geleceğini söyleyerek çocuklarını korkutur ve uyumazlarsa geleceğini söylerlerdi. Frank Dodd sapık bir katildi ve aynı zamanda polis memuruydu. Yakalanacağını anladığında cezasını kendisi vererek ayrılmıştı dünyadan.

Trenton ailesi de Castle Rock kasabasında yaşayan üç kişilik bir aileydi. Tad Trenton adlı çocuk bir gece vakti yatağının yanındaki yüklükte bir çift korkunç gözler görür. Tad’e bu gözler hiç de yabancı gelmez. Ancak olayın telaşıyla annesi Donna Trenton’ı ve babası Vic Trenton’ı ayağa kaldırır. Her ne kadar çocuk yüklükte canavar gördüğünü söylese de ebeveynleri ona inanmaz. Yüklüğe baktıklarında battaniye görürler. Tad sakinleşsin diye yüklüğü boşaltırlar. Ancak Tad olayı unutmaz.

Günlerden bir gün Vic’in arabası bozulur ve şehrin dışında bir tamirci bulurlar. Tamircinin işini halletmesini beklerken bir Saint Bernard (100kg’ı bulabilen bir köpek türü) görürler. Bu köpeğin adı Kujo’dur. Kujo insanlara karşı çok sevecendir ve Tad’e karşı da çok iyi davranır. Her ne kadar ailesi köpeğe mesafeli davranması gerektiğini düşünse de Kujo’nun ılımlı tavırları ailenin içini az da olsa ferahlatır.

Kujo, bir gün bir tavşan görür ve onu kovalamaya başlar. Tavşan bir mağaraya doğru kaçar ve Kujo’da onun peşinden gider. Tavşanı yakalayamayan Kujo mağarada bir yarasa tarafından ısırılır ve bu dost canlısı köpek için artık çok geçtir. O artık Kujo değil başka bir yaratıktır. 100 kg’lik bir öldürme makinesi ve bu makine sadece ve sadece kanla beslenecektir. Tad ile zaman içinde ikinci bir oyun oynayacaktır ve bu oyunun adı “Canavarlar Asla Ölmez.” olacaktır.

Kitabın Hedef Kitlesi: Kitap, korku kitaplarına düşkün olanların yanı sıra yazara hayranlığı olan kişilere de yazılmış diyebilirim. Stephen King’in hayal dünyasıyla tanışmak isteyenlere ve korku kitabı çıkarmak isteyenlere yeni noktalar, virgüller, paragraflar katacağını düşündüğüm bir kitaptır Kujo. Kitabı beğenip beğenmemenin yanı sıra, ayrıca Üstadın eserini okumak bir senfoni tadı veriyor. Kısacası bu kitap Stephen King’in farklı bir senfonisini dinlemek isteyenlere yazılmış diyebilirim.

Ayrıca çevirmene teşekkürlerimi sunmayı da borç biliyorum. Çünkü Altın Kitaplar yayınevinin çevirmeni Oya Çakır gayet sade bir dille Stephen King ve okuyucuların arasındaki köprüyü kurmuş.

Kitap Dış Kapak Tasarımı: Kujo’nun yarasa tarafından ısırılmasından sonraki hali bizi selamlıyor. Kitabı okuduktan sonra bir daha dış kapağına bakınca tek diyebileceğim şey sadece: “Zavallı Tad.” oluyor.

Batuhan ULAŞ


Like it? Share with your friends!

Batuhan Ulaş
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olup şu an avukat olarak çalışıyorum. Mesleğimden ziyade edebiyata daha meraklıyım. Edebiyatın insanı insan yapan değerlerden biri olduğunu düşündüğüm için bu sitedeyim.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir