Hareketlerle Yükselen Ses


“O benim için bütün dünyanın önünde saygıyla eğildiği Gandhi değildi. Yalnızca Bapuji, annemle babamın sıklıkla anlattığı müşfik büyük babamdı.”  Böyle anlatır Arun Gandhi büyük babası Mahatma Gandhi’yi O’nun hakkında yazdığı Gandhi’den Yaşam Dersleri adlı kitabında. Ve devam eder; “Birden O’nun koşulsuz sevgisini hissettim. O an gereksinim duyduğum şey de tam olarak buydu. Bu sevgi benim için bir kutsama gibiydi.” Kutsama tadında bir sevgi. Ne muazzam. Anne ve babasından bir kez dahi sevildiğini duymayan buna rağmen onların koşulsuz sevgisini hep hisseden ve bu sevgiyi dokunduğu dokunmadığı, görüp görmediği ama hissedebildiği herkese her şeye verebilen Gandhi…

Mahatma Gandi Hindistan bağımsızlık savaşının lideri. Öfkesini iyiye kullanan ve bunu yaymaya niyet edinen, dünyada sessiz direnişin de öncüsü olarak bilinen kişi. Sessizlik ve direniş aynı cümlede ne kadar da alışılmadık. Direniş deyince insanın aklına ister istemez şiddet geliyor ya da alışkın olduklarımız o şekilde tezahür ediyor. Bir direniş düşünün; düşünün ki bağırıp çağırmadan, kırıp dökmeden usul usul yayılan. Öyle bir direniş ki; zarar vermek gibi bir derdi olmayan. Tek derdi tüm insanların olabilecek en iyi yaşamı sürmesi olan. Ve bunu gerçekleştirmeyi niyet edinmiş bir insan. İnsanları bilinçlendirmek ve dünyayı değiştirmek için bir yazı masası kalem ve kâğıttan fazlasına ihtiyaç duymayan ; “Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol.” diyerek bireysel farkındalığın önemini vurgulayan; kadınlara zayıf oldukları veya korunmaları gerektiği masalına inanmamaları gerektiğini, güçlerini kendilerinden almalarını öğütleyen bir insan. Hindistan uyanışına önderlik etmesine rağmen üstüne fikirlerinin Hindistan’ı da aşıp hiç ayak basmadığı coğrafyalarda yayılmasına rağmen kendisinden asla yüzde yüz hoşnut olmayacak bir insan.” Sesinizi konuşarak yükseltebileceğiniz gibi hareketlerinizle de yükseltebilirsiniz.” diyerek bazen durmanın, hiçbir şey yapmamanın bile ne kadar çok yol katettirdiğini anlatan insan. Ve bunun gibi nice deyiş ve duruşuyla kimileri tarafından sahici olmayacak kadar ütopik, kimileri tarafından da ütopik olmayacak kadar gerçek ve tehlikeli görülen insan, Mahatma Gandhi. Duruşunun ve düşünüşünün bedelini canıyla-suikaste uğrayarak-öder. Cenazesine torun Gandhi’de dâhil yakın aile üyelerinin büyük kısmı katılamaz. Zira O’nun kaldırılmamış cenazesi bile kimileri için tehlike arz eder.

Torun Arun Gandhi’nin gözünden Mahatma Gandhi’nin anlatıldığı, çevirisini Suzan Cenani Alioğlu’nun yaptığı 2018 yılında Altın Kitaplar Yayınevi tarafından basılan kitap dili bakımından bazen yavan kalsa da verdiği mesaj açısından okunmaya fazlasıyla değer.

Arun Gandhi,Gandhi’den Yaşam Dersleri,Altın Kitaplar Yayınevi,2018

Hasret GÜLBAŞARAN


Like it? Share with your friends!

İncetezat Edebiyat
Kişisel yazılarınızı bize göndererek sitemizde yer almasını ve daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. https://www.incetezat.com/misafir-yazarlik/

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir